Kawa parzona a może gotowana? Przygotowana w tygielku czy w kafetierce? Wybierz najlepszy dla siebie sposób przyrządzania kawy i ciesz się jej doskonałym smakiem. Palenie ziaren wydobywa jej aromat, a parzenie podkreśla walory smakowe.
Przy tej samej ilości użytej kawy jest dużo słabsza i jest mniej pobudzająca.
Pobudza żołądek, jelita i nerki do pracy oraz ma korzystny wpływ na cały układ pokarmowy oraz przemianę materii, łagodzi bóle wywołane zmęczeniem, migreny, napięcia przedmiesiączkowe, zgagę oraz jest bardzo dobrze tolerowana przez wrzodowców. Samego kardamonu używałam regularnie do pieczenia ciast, ciasteczek, lodów i deserów, jednak w napojach jego nie wykorzystywałam, a szkoda. Parzę ją codziennie zaraz po przebudzeniu i wypijam jeszcze przed śniadaniem.
Ciekawostka: Kawę gotowaną z masłem i solą pije się w Abisynii, która jest ojczyzną kawy. Nawet niewielka ilość tradycyjnie zaparzonej kawy nadmiernie mnie pobudza, dlatego energię zawsze wolałam czerpać. Gotowanie wg kuchni pięciu przemian wymaga na początku nieco determinacji i chęci „przestawienia się” na nowy sposób gotowania.
Zapewniam, że przygotowywanie potraw zajmuje dokładnie tyle samo czasu, co tradycyjna kuchnia, czyli ok.
Ja zaczynałam od kawy pięciu przemian i owsianki, której przepisy podaję poniżej. Gotować na maleńkim ogniu przez około 4-minut. Gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na minutkę, aż kawa i przyprawy opadną na dno garnuszka.
Po tym czasie kawa jest gotowa do picia. Z tej porcji wychodzą zazwyczaj dwa mniejsze kubeczki. Czy wiedzieliście, że kawę można nie tylko zaparzać, ale także gotować? Można ją dosłodzić naturalnym miodem.
Zamiast słodzić kawę toną cukru, lepiej posłodzić ją miodem. Gotowany napój, który przygotujemy z takiej samej ilości kawy i wody co tradycyjną małą czarną, będzie zdecydowanie łagodniejszy w smaku, a działanie kawy zupełnie inne. Schowajmy proszę kordelasy i zasiądźmy do kawy ! Jak działa taka kawa i jak ją przygotować?
Popularność sztuki gotowania rodem z Dalekiego Wschodu, zwanej kuchnią pięciu przemian, zatacza coraz szersze kręgi w świecie zachodnim. Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników. Pobudza organizm, ale jej spożywanie wywołuje u wielu osób nieprzyjemne sensacje żołądkowe, niepokój, bezsenność oraz nadwyrężenie systemu nerwowego.
Moja ulubiona gotowana- rozgrzewająca kawa na chłodne dni! Dni coraz krótsze, łapiemy coraz mniej słonecznego światła, trudniej o energię i ciepło. Przypominam więc o zdrowej kawie – rozgrzewa i dodaje uśmiechu. W poprzednim wpisie było o kardamonie, dlatego dziś to z czym zawsze kardamon mi się kojarzył, czyli - kawa. Inspiracją do przygotowania gotowanej kawy była już wspomniana przeze mnie, przy okazji kiełbasy po węgiersku, książka Anny Ciesielskiej Filozofia zdrowia.
Dodać kawę, kakao, cynamon, goździki i kardamon.
Komentarze
Prześlij komentarz