Grillowane czy smażone steki są przysmakiem nie tylko w kuchni amerykańskiej. U nas w Polsce mają swoich wielkich zwolenników. Jakie mięso na steka? Warto znać te czynniki decydując się na zakup wołowiny przeznaczonej na steki. Pierwszą cechą, na którą należy zwrócić uwagę przy wyborze mięsa jest rasa bydła.
Mięso powinno być pozyskiwane z wołowiny kulinarnej, czyli z bydła ras mięsnych (w odróżnieniu od mlecznych).
STEK – jak usmażyć stek. Dziś ma dla was przepis na stek wołowy, który usmażyłam specjalne dla taty. Czasami dostaję od was takie pytania. Jak długo smażyć stek?
Ponieważ stek to jedno z ulubionych dań mojego taty, które może jeść codziennie, to smażę go od czasu do czasu. Niezwykle istotnym jest również, by mięso z przeznaczeniem na steki sezonować. Wprzódy mięso po uboju powinno „odpocząć” – nawet do dni.
Po tym czasie należy je sezonować, czyli mięso musi po prostu dojrzeć. Najpopularniejsze steki przygotowuje się z rostbefu, polędwicy i antrykotu, czyli najszlachetniejszych części wołowiny.
Chociaż słowo „stek” oznacza pokrojony w poprzek włókien kawałek mięsa, najczęściej terminem tym określa się właśnie steki wołowe. Uznaje się, iż najlepsze mięso na stek nie jest tłuste, a jedynie posiada przechodzące, cienkie linie białego tłuszczyku. Ten typowy marmurkowaty „wzorek” na mięsie pozwala na zachowanie soczystości podczas grillowania steku, bowiem tłuszcz topi się wtedy równomiernie. Mięso takie będzie kruche i zachowa swoje walory smakowe. Układamy stek – smażymy nie dociskając go (to wyciska soki z mięsa i traci soczystość !) z obu stron tak długą jaki efekt chcemy uzyskać.
Mięso zdejmujemy z patelni i nie kroimy go jeszcze przez 3-min by odpoczęło a skurczone podczas smażenia włókna rozluźniły się. W trakcie czekania kładziemy na stek cienki plasterek masła. Trzeba jedynie poznać podstawowe zasady, o których warto pamiętać w trakcie przygotowania. Dzięki temu otrzymamy idealnie wysmażony stek!
Wybierz polędwicę, rostbef lub antrykot. W kuchni wyróżniamy cztery podstawowe stopnie wysmażenia steku: Rare – krwisty stek, którego skórka jest. Kilogram wołowiny z Kobe kosztuje fortunę, za jeden stek z polędwicy w restauracji trzeba w Polsce zapłacić ok. Mięso pochodzi z wyjątkowej rasy krów Wagyu, hodowanych w okolicy japońskiego miasta Kobe.
By uzyskać stek well done trzeba go albo dłużej smażyć na małym ogniu, albo dopiec w piekarniku. Jego przekrojenie spowoduje gwałtowny wyciek soków. Stek rare smażymy nieco krócej. Odstaw mięso na ok.
Dobry stek to dla wielu z nas podstawa obiadu.
Niestety część osób popełnia wiele błędów podczas przygotowania steków. Problemem jest nie tylko wybór właściwego mięsa, ale też dobór przypraw, czy sposób obróbki termicznej. Jednak ich przygotowanie, mimo iż mało pracochłonne wymaga nieco wiedzy i doświadczenia. Ważny jest wybór mięsa, czas sezonowania oraz temperatura i czas smażenia.
Steki wołowe to kwintesencja smaku. Ten stek pochodzi z grubego rostbefu i bywa nazywany stekiem klubowym lub nowojorskim. Dosyć chudy kawałek mięsa, nieco twardszy od steku z antrykotu lub polędwicy, za to bardzo wyrazisty w smaku.
Mięso na steki zazwyczaj jest grillowane lub smażone z odrobiną oleju. Nie krój steka od razu po usmażeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz