Za wynalazcę kuchenki mikrofalowej uważa się Percy’ego Spencera. Jak działa kuchenka? W dużym skrócie - mechanizm kuchenki za pomocą fal wprawia w ruch cząsteczki wody obecne w pożywieniu, a te podgrzewają całą potrawę. Podstawą działania kuchenki mikrofalowej jest część nazwana magnetronem, jego podstawą jest miedziana rura z wnękami, w której znajduje się dodatkowo miedziany pręt.
Na te pytania odpowie nam królowa nauk - fizyka. Kuchenka mikrofalowa jak wiele innych wynalazków powstała przez przypadek, przy okazji prac nad radarem. Na najbardziej podstawowym poziomie, mikrofale wzbudzają cząsteczki wody, które przez tarcie zwiekszają swoją temperaturę. Sercem kuchenki mikrofalowej jest magnetron, który działa dzięki lampie próżniowej i magnesom (jak one działają?). Mikrofalówka działa na częstotliwości ok 2. Ghz (lub 5Ghz, ale to w standardzie a, mniej popularnym), może to jest przyczyną.
Musisz się zalogować, aby móc oddać głos-Musisz się zalogować, aby móc oddać głos Odpowiedz. Po wysłuchaniu tego raportu Valentine’owi przyszło na myśl, że skoro tak poważna instytucja, jak Uniwersytet Stanowy w Minnesocie informuje o utracie istotnych wartości odżywczych w poddawanych działaniu mikrofal mieszankach niemowlęcych czy mleku matki, to musi być ktoś, kto wie o tej technice coś, o czym się powszechnie nie mówi. Przykładem może być pieczywo, które poddane działaniu mikrofal wykazuje dużo większą twardość miękiszu w porównaniu do tego, które zostało ogrzane w piecu.
Zwykła mikrofalówka nie nadaje się także do gotowania wody, jaj w skorupkach, przygotowywania niektórych rodzajów ciast oraz potraw wymagających smażenia. Temperatura rośnie wraz z czasem działania mikrofali na żywność. Magnetron charakteryzuje się tym, że niema możliwości sterowania ilością mikrofal emitowanych przez elektrody. Dlatego aby było można sterować czasem nagrzewania się żywności w mikrofalówce znajduje się układ sterujący czasem podawania napięcia na magnetron.
Wszystkie cząsteczki poddawane promieniowaniu mikrofalowemu zmieniają polaryzację z dodatniej na ujemną kilka milionów razy na sekundę. Komu w XXI wieku chciałoby się bawić w smażenie popcornu, który w garnku i tak zawsze się przypali? Przy ciągle wzrastającym tempie życia mikrofalówka wydaje się być niezbędnym sprzętem w każdej kuchni.
Za twórcę mikrofalówki uznaje się Percy'ego Spencera, który w latach 40. Filmik o działaniu mikrofali od engineerguy videos. XX wieku pracował dla firmy zajmującej się opracowywaniem sprzętu dla wojska, między innymi radarów.
Do myślenia dał mu fakt, że pod wpływem działania magnetonu rozpuścił się batonik, znajdujący się w jego kieszeni. Podgrzewamy w niej pizzę, robimy popcorn, odgrzewamy obiady, a niektórzy potrafią z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Podobnie jak wiele innych wynalazków, tak i ten powstał przez. Nie było to znane do czasu rosyjskich doświadczeń z użyciem zaawansowanej aparatury.
Rosjanie stwierdzili, że człowiek nie musi nawet spożywać pokarmu poddanego działaniu mikrofal lub być wystawionym na działanie energii mikrofalowej, gdyż sama obecność pola wystarcza, aby spowodować niekorzystne skutki uboczne. Mówi się dużo o tym, że korzystanie z mikrofalówki jest szkodliwe. Ja tam czasem z niej korzystam i tak nie uważam. Wszystkiego można używać z rozsądkiem i ja tak właśnie robię.
Mam małą mikrofalówkę, która w kuchni jest zabudowana i bardzo fajnie wygląda. Kupiona za 2zł już kolejny rok działa. W prostych słowach – im większa jest moc mikrofalówki, tym szybciej podgrzeje się potrawy.
Mitem jest to, że urządzenia o dużej mocy pobierają więcej energii. Wręcz przeciwnie – działają wówczas znacznie krócej, co w dłuższej perspektywie generuje oszczędności na prądzie. W kuchniach mikrofalowych działają elektromagnetyczne fale, które odbijając się od metalowych ścianek wnętrza, przenikają do potrawy ze wszystkich stron na głębokość kilku centymetrów. Ich rolą jest wprowadzenie w ruch cząsteczek wody zawartej jakby nie było w każdej potrawie.
Pochłanianie mikrofal. Promieniowanie mikrofalowe może być pochłaniane przez materię na dwa różne sposoby. Pierwszym z nich jest zjawisko strat dielektrycznych, głównie na skutek polaryzacji orientacyjnej (dipolowej).
Jeśli w materiale są cząsteczki chemiczne będące dipolami, to w wyniku działania pola elektrycznego fali elektromagnetycznej starają się ustawić zgodnie z. Kuchenki mikrofalowe w RTV EURO AGD - Poznaj naszą ofertę Towarów z kategorii Kuchenki mikrofalowe.
Komentarze
Prześlij komentarz