Smażenie na żeliwie to sama przyjemność. Ciężka żeliwna patelnia zapewnia stabilność i komfort użytkowania. Jeżeli staramy się na bieżąco, po każdym przygotowanym posiłku umyć patelnię wyłącznie gorącą wodą a od czasu do czasu dodatkowo natłuścić dowolnym tłuszczem jadalnym, wystarczy jedynie odrobina tłuszczu i możemy zaczynać kolejne smażenie. Jak smażyć na patelni grillowej? Nie każda będzie patelnią grillową na indukcję, nie każdą będzie można myć w zmywarce, nie każdą można wkładać do piekarnika.
Smażyć należy na dobrze rozgrzanym tłuszczu bez względu na rodzaj patelni – jeżeli kładziemy mięso na zimny tłuszcz, mięso zaczyna go wchłaniać, jeżeli ten sam kawałek mięsa położymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, pory się szybko zamkną i dodatkowy tłuszcz nie wniknie do środka a mięso będzie miękkie i soczyste.
Jak zdrowo smażyć na żeliwnych patelniach. Stworzyłem specjalny artykuł, prezentujący ogólne zasady racjonalnego, rozsądnego i nade wszystko zdrowego smażenia. Wszystkich zainteresowanych odsyłam TUTAJ.
Te ogólne reguły smażenia dotyczą tak samo patelni z żeliwa, jak i patelni innych, testowanych przeze mnie marek. Grillowanie można doprowadzić do rangi sztuki, można ugrillować niemal wszystko, ale trzeba do tego trochę wprawy, by zrozumieć patelnię grillową. Pewnie każdy, kto jest posiadaczem takiej patelni staje przed dylematejak czyścić i konserwować patelnie żeliwne? Wbrew pozorom nie jest to takie proste, bo patelnie z żeliwa potrzebują zupełnie innego traktowania niż te zwykłe.
Jak używać patelni grillowej i jak na niej smażyć?
Oto nasze wskazówki, żeby było jak z grilla. Smak grillowania to smak mięsa i warzyw w świetnej marynacie. Dlatego smażąc na patelni grillowej nie zapominaj o wcześniejszym zamarynowaniu potrawy - powinna przebywać w marynacie minimum h, aby dobrze przesiąknąć smakiem. Na patelni ceramicznej, jak przekonują się pokolenia, smażyć wg reguł sztuki się nie da.
O tym, jak smażyć, piszę poniżej. Smaży się na maksymalnym ogniu lub dużej sile palnika Kolejna kuchenna herezja. Po bardzo dobrym nagrzaniu patelni – na dużym płomieniu - należy znacząco zmniejszyć siłę palnika.
Można zacząć zatem smażenie na j patelni. Smakosze masła mogą je dodać pod koniec przygotowywania. Do steków używa się patelni ze stali nierdzewnej lub żeliwnej. Ja smażę na ceramicznej i też jest ok. Nie nadaje się do tego patelnia teflonowa.
Najpierw rozgrzej patelnię, potem rozgrzej olej, potem dopiero smaż mięso. Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć drobno posiekany czosnek (i chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
Poza tym, odkładając naczynie po zakończeniu gotowania, należy je dobrze zakonserwować.
Nawet tak prosta czynność jak usmażenie jajek może być jeszcze przyjemniejsza z żeliwną patelnią. Patelnia żeliwna – pierwsze użycie. Przed smażeniem należy pamiętać, aby nie przegrzewać jej. Może to spowodować przypalenie potrawy oraz nierównomierne przysmażenie.
Należy powoli ją rozgrzewać, poprzez stopniowe zwiększanie. W przypadku wątpliwości jak używać patelni grillowej żeliwnej, można również sięgnąć do opisu producenta, którym jest Kitchen Craft. Co smażyć na patelni grillowej? Wiele osób zastanawia się: co smażyć na patelni grillowej, aby nie marnować zbyt wiele czasu? Ponieważ jest to urządzenie uniwersalne, to wybór.
Dzięki temu patelnie i garnki posłużą nam znacznie dłużej. To, co wyróżnia naczynie takie jak patelnia żeliwna, to smażenie w wyższych temperaturach i ciepło, które rozchodzi się po całej powierzchni. Wygrzewanie pozwala przygotować na patelni żeliwnej niemal (z niewielkimi wyjątkami – np. feta topiona na patelni) każdy typ potraw. Ale, by smażyć na niej jajka, jajecznicę, omlety, delikatne mięsa z dużą ilością korzennych przypraw, czy mięsa w marynatach i zalewach – patelnia musi być do tego przygotowana, czyli wygrzana. Aby taka patelnia posłużyła nam wiele lat należy o nią odpowiednio dbać i od czasu do czasu konserwować.
W tym artykule dowiesz się jak przedłużyć życie swej żeliwnej patelni. Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.
Konserwacja patelni żeliwnej.
Komentarze
Prześlij komentarz