Tokaj (węg. tokaji – z Tokaju) – białe deserowe wino węgierskie produkowane z podsuszonych winogron w regionie winiarskim Tokaj-Hegyalja (północno-wschodnie Węgry i południowo-wschodnia Słowacja). Wina tokajskie są znane i cenione w całej Europie już od XV wieku. W Polsce nazywano je wówczas węgrzynami. Najpierw docenili je Polacy.
Już w późnym średniowieczu sprowadzano do Polski Tokaje, które we współpracy wytwórców po obu stronach granicy niekiedy udawało się wytworzyć jako słodkie.
Ocena: (głosów: 18) Disznókö nie boi się eksperymentów i prócz klasyki tokajskiej proponuje wina o międzynarodowym charakterze. Późny zbiór w październiku, kiście z częściowym udziałem jagód dotkniętych. Wino tokaj na Allegro. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! W czasach imperium Habsburgów Węgry były jednym z głównych źródeł jakościowych win.
Słynny słodki tokaj, ale też inne wina, jak na przykład bardzo ostre somlo trafiały na stoły majętnych ludzi w kraju i zagranicą. Współcześnie na Węgrzech istnieją regiony winiarskie. Bukiet jest raczej powściągliwy, ale bardzo przyjemny.
Będzie dojrzewał przez 3-lata. W smaku półwytrawne, złamane odrobiną cukru resztkowego, nieco ziołowe (mięta, oregano), rześkie. Stosunkowo neutralne, nadaje się na różne okazje i do większości posiłków kojarzonych z białymi winami.
Tokaju, których powinni uczyć w polskiej szkole. Tokaj leży tak blisko naszej południowej granicy, ok 1km, że warto tam się wybrać, aby zobaczyć na własne oczy mgłę, która daje szlachetną pleśń, oraz oczywiście na zakupy. Oprócz najbardziej znanych, takich jak wytrawne Tokaje i Bikaver, znajdziemy tam mnóstwo innych. Coraz sławniejsze stają się regiony produkcji takie jak Badacsony (głównie wina białe stosunkowo lekkie), Somlo (koneserskie, bardzo złożone wina białe), Sekszard (uniwersalne wina czerwone) i Villany (czerwone, często bardzo wyrafinowane).
Stąd też wino nazwano samorodnym. Furmint – biały szczep winnej latorośli, pochodzący prawdopodobnie z Węgier i rozpowszechniony w tokajskim regionie winiarskim, gdzie zajmuje winnic. Popularne są wina typu tokaj aszú. Uprawiany jest również w mniejszym stopniu w Słowenii (pod nazwą šipon), na Słowacji, w Austrii (pod nazwą mosel) i w innych krajach.
Co ważne, wina z Tokaju to nie tylko słodycz, ale równie typowe są pochodzące z tego regionu wina wytrawne. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Tokaj – to nazwa miasteczka, wzgórza, regionu i białych win.
Większa i sławniejsza część leży w granicach węgierskich (Tokaj-Hegyalja), a pozostała w słowackich. Te jedne z najlepszych win Europy, mogą być też wytrawne, ale głównie znane są ze swej urokliwej słodyczy i czarujących bukietów.
Ludwik XIV wychwalał go jako „wino królów”. Tokaj wytwarzany jest z owoców winorośli pochodzących z winnic na południowych stokach Gór Tokajsko-Slańskich, przez miejscowych chętniej zwanych Zemplińskimi, na północnym wschodzie Węgier. To właśnie tam, w dorzeczu Bodrogu i Cisy, dojrzewają słynne grona. Twoim kryteriom wyszukiwania. Sprawdź naszą ofertę i znajdź swoją ulubioną butelkę wina, w sklepie Winezja.
Współpracujemy z największymi i najlepszymi producentami, dzięki czemu gwarantujemy bogaty wybór, wyśmienitą jakość produktów i atrakcyjne ceny.
Komentarze
Prześlij komentarz