Niestety pieczywo sporządzone jedynie z mąki żytniej jest trochę cieżkostrawne, czyli nie przeznaczone dla osób z tzw. Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Z zaleceń tych wyłania się wyraźna sugestia, aby zwiększyć udział mąki żytniej w produkcji pieczywa w Polsce. Należy również dążyć do zwiększenia produkcji razowej mąki żytniej, która obecnie wytwarzana jest w minimalnej ilości, choć zawiera wszystkie.
Dostarcza żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, a także cynk i mangan.
Chleb żytni stanowi ważne źródło składników mineralnych. Pieczenie chleba żytniego powoduje redukcję zawartości witaminy Bo i Bo w stosunku do mąki. Jedna kromka zawiera kcal. Pieczywo lekkie żytnie, Wasa Skład: mąka żytnia - proc. Wybór pieczywa jest szeroki, ale najczęściej sięgamy po jasne, lekkostrawne pieczywo.
Właściwości pieczywa żytniego. Jednak dla osób będących na diecie lepszym wyborem jest, często niedoceniane, ciemne pieczywo żytnie.
Jest ono wyrabiane z ciemnych, grubo mielonych ziaren żyta, tak zwanej mąki pumpernikiel. Kiedy wybieramy się do piekarni po świeże pieczywo często szukamy jasnego, pulchnego, lekko zarumienionego bochenka. Nie zwracamy uwagi na ciemne i ciężkie wypieki z mąki żytniej.
Niestety - mało kto wie, że chleb żytni może pomóc nam w utrzymaniu szczupłej sylwetki i zdrowia. Tabela kalorii pieczywa i produktów zbożowych pozwoli ci ustalić swój codzienny jadłospis. Warto bowiem pamiętać, że spożywanie produktów zbożowych, zwłaszcza tych pełnoziarnistych, jest rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia jako bardzo ważne - tuż po owocach i warzywach. Zobacz też: Czym jest gluten? Zalety i wady pieczywa.
Najzdrowsze jest pieczywo razowe, które wypieka się z mąki razowej pszennej, żytniej lub mieszanej. Mąkę do wypieku takiego. Dlatego też powinno się zwiększyć udział mąki żytniej w produkcji pieczywa w kraju. W Polsce produkuje się tymczasem głównie mąkę żytnią jasną o wyciągu. Do jego przygotowania potrzebny jest zakwas.
Wbrew pozorom przygotowanie chleba żytniego, nawet razowego nie jest trudne, wymaga po prostu odrobiny cierpliwości. Takie pieczywo odwdzięcza się smakiem. Po spożyciu takiego pokarmu nie występuje bowiem gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.
Szczególnie korzystne jest to dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych. Do wypieku 1g produktu użyto g składników pełnoziarnistych. Głównym składnikiem jest mąka: żytnia czy pszenna, w zależności od rodzaju pieczywa, które ma powstać.
Smak pieczywa dodatkowo wzbogacają ziarna słonecznika. Wydłużona świeżość chleba wynika z zawartości mąki żytniej oraz dodatku zakwasu żytniego wytwarzanego z mąki pełnoziarnistej razowej. Dodatkowo wydłużony proces dojrzewania zakwasu wpływa na wyrazisty i bogaty smak pieczywa.
Fińskie pieczywo owsiane. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty.
Jak przygotować zakwas.
Komentarze
Prześlij komentarz