Jaka kawa do ekspresu, czyli jak wybrać kawę? Dobór odpowiedniej kawy zależy również od sposobu, w jaki będziemy ją parzyć, oraz urządzenia, jakim dysponujemy. Kawy ziarniste najlepiej sprawdzą się przy automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem. Aby zdecydować, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, warto poznać kilka istotnych informacji.
Wybór zbyt jasno palonej kawy do częsty błą który wpływa na smak gotowego napoju oraz na jego aromat.
Ciemna, mocno palona kawa, sprawdzi się tu znacznie lepiej. Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego – jak ją wybrać? Jeśli jesteś świeżo upieczonym posiadaczem ekspresu ciśnieniowego i fakt ten rozbudził w tobie długo skrywane baristyczne zacięcie, z pewnością zastanawiasz się, w jaki sposób przygotowywać w nim kawę tak, aby była jak najbardziej aromatyczna i smaczna.
Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich ziaren. Kawy używane do mieszanek typu espresso do parzenia w ekspresach ciśnieniowych wymagają innego rodzaju wypalania niż kawy przeznaczone do zaparzania z fusów bezpośrednio w szklance, czy te używane do ekspresów przelewowych lub innych przelewowych metod parzenia. Kawa do ekspresu ciśnieniowego nie powinna być przypadkowym wyborem.
Ważny jest rodzaj ziarna i stopień jego wypalenia.
Ale nie na węgiel, jak często bywa w przypadku kaw komercyjnych, produkowanych na masową skalę. Taka zmasakrowana kawa to jednak standar i o taką jest najłatwiej. W ekspresie automatycznym kawy po zaparzeniu są delikatniejsze, znacznie słabsze w smaku. Ale jeśli cały czas się wahamy, jaką kawę do ekspresu ciśnieniowego wybrać, to wiele z nich dostępnych jest w 250g-500g opakowaniach, tak niewielkie opakowania pozwolą nam znaleźć naszą ulubioną kawę.
To, jaka kawa będzie najlepsza dla nas i optymalna w stosunku do naszego ekspresu ciśnieniowego , nakładającego czasem poważne ograniczenia techniczne, zależy od wielu czynników a przede wszystkim od tego czy jesteśmy tradycjonalistami czy raczej poszukiwaczami ? Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego. Grubość mielenia kawy stanowi niezwykle ważny element, wpływający na aromat, smak oraz jakość naparu. Kiedy do przygotowania napoju wykorzystuje się ekspres ciśnieniowy, warto wiedzieć, jakie. Ziarna kawy do ekspresu ciśnieniowego podlegają wypalaniu dłuższemu, bo trwającemu około 20-tu minut, ale w niższej temperaturze, która nie przekracza 230°C. Ziarna zawierają po takiej obróbce więcej cukrów i aromatów, więc kawa z ekspresu ciśnieniowego nie powinna być zbyt gorzka, za to najbardziej zbliżona do ideału.
Jednakże przy ogromie dostępnych na rynku producentów i różnego rodzaju mieszanek wciąż zastanawiamy się, które kompozycje – jaki skła stopień wypalenia ziaren i intensywność ich nut smakowych okażą się najlepsze. Chociaż metody parzenia kawy są bardzo różnorodne, to zdecydowanie najpopularniejszą jest zaparzanie jej w ekspresie ciśnieniowym. Zakupiona przez nas kawa powinna charakteryzować się najwyższą jakością i przede wszystkim świeżością.
Jaka jest więc różnica między dwiema podobnymi rodzajami kawy – lungo i americano? Lungo przygotowuje się przez parzenie kawy przez dłuższy czas większą ilością wody, americano uzyskuje się po prostu przez dolanie do espresso około 1ml wody.
Aby ją przygotować, wystarczy ekspres ciśnieniowy mogący przygotować espresso. Julia Sowińska Wybieramy ekspres – kolbowy czy automatyczny? Doradzamy przed zakupem. Dziś dobry ekspres przelewowy zdobi niejedną, współczesną kuchnię oraz dobre kawiarnie.
To doskonały sprzęt na prostą, smaczną, powtarzalną, czarną kawę każdego dnia. Pod warunkiem, że wsypiecie do środka coś dobrego. A jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego? Najważniejsze aby kawa miała jak najkrótszy kontakt ze wrzątkiem, ponieważ wtedy do naparu przechodzi najmniej szkodliwych substancji. Polecam kawę z ekspresu ciśnieniowego bądź przelewowego.
Jeśli jesteśmy ograniczeni finansowo i nie stać nas na zakup takiego sprzętu to zachęcam do zakupu kawiarkę.
Komentarze
Prześlij komentarz