Klasyczna kawa z Afryki: czysty smak, cytrusowe nuty i delikatny kwiatowy aromat. Idealna dla tych, którzy wolą nieco lżejsze kawy. Etiopia Sidamo pochodzi z regionu, gdzie drzewa kawowca po dziś dzień występują naturalnie.
Jest uprawiana tradycyjnymi metodami i zbierana ręcznie przez wykwalifikowanych pracowników, którzy wybierają tylko dojrzałe owoce, które następnie są. Niezwykła słodycz jest tutaj doskonale zrównoważona, dzięki czemu każda chwila z filiżanką tej niesamowitej kawy stanie się dla Ciebie wyjątkowym rytuałem… Etiopia uznawana jest za kolebkę kawy – to tutaj, w niezwykle barwnym regionie Kaffa, odkryto nieznane czerwone owoce. Większość ziarna otrzymywana jest z małych rodzinnych plantacji. Tam dojrzałe ziarna zbiera się ręcznie, nie używa się preparatów chemicznych i suszy się naturalnymi sposobami. W regionie Sidamo, na południe od stolicy Etiopii, Addis Abeby, kawę uprawia się od wieków.
Kawa Sidamo Yirgacheffe doskonale współgra z daniami, które mają w składzie owoce, jak ciasta czy owocowe batoniki. Czekolada wyjątkowo dobrze współgra z tą kawą, podkreślając jej winne aromaty. Ze smaków wytrawnych doskonale sprawdzą się w jej towarzystwie pikantne i pieprzne dania. W leżącym na południu Etiopii – ojczyzny kawy - regionie Sidamo, niedaleko jeziora Abaya, uprawia się niezwykle charakterystyczne w smaku ziarno, o winnym, owocowym aromacie. Arabika z tego regionu posiada delikatne body oraz nuty smakowe owoców, czekolady i cytryn.
Jest to wspólnota z siedzibą w regionie Oromia zrzeszająca. Poddawana obróbce na mokro Sidamo Gz regionu Yirgacheffe to niezrównana kawa o smaku brzoskwiń z nutami jaśminu, czekolady i miodu, z delikatnym cytrusowym refleksem. Jej pełne i gładkie body oraz złożona kwasowość pozwalają cieszyć się espresso o doskonałym smaku i aksamitnej cremie.
Afrykańska kawa Ethiopia Washed (etiopska myta) z regionu Sidamo (ojczyzny kawy) jest uznawana za jedne z najciekawszych ziaren na świecie. Warto zapamiętać, że charakteryzuje się bogatym, ziemistym aromatem z odrobiną pikanterii i zrównoważonej kwaskowatości. Nie jest mocna, ale wyróżnia się niezwykłym owocowo-winnym posmakieod cytryny (gdy spożywana na ciepło) po.
Gwatemala ma niezwykłe warunki glebowo-klimatyczne, dzięki czemu pochodząca stamtąd kawa ma wyjątkowy smak. Wulkaniczne gleby, właściwa temperatura i wilgotność oraz duża ilość azotu w powietrzu sprzyja uprawie kawowców. Etiopia jest jednym z największych producentów i eksporterów kawy na świecie.
Napar o złożonej kwasowości, pozostawiający długi i bujny posmak. Jak powstaje kawa arabica Ethiopia Sidamo Grade ? Kawa ta jest zbierana dwa razy w roku (w ojczyźnie kawy to normalne, ponieważ warunki do uprawy krzewów kawowych w Etiopii są najlepsze z możliwych). Sam zbiór odbywa się najprostszymi, pierwotnymi, a więc i ekologicznymi sposobami. Ziarna są następnie myte, a potem delikatnie palone.
Ziarnista, ręcznie palona kawa Etiopia organic od Cafe Creator pochodzi z prowincji Sidamo. To jedna z najlepszych etiopskich kaw mytych. Sidamo ma bardzo bogaty, cięższy smak, wysoką kwasowość i orzechowo-kwiatowy aromat. Sprowadzamy ją z Etiopii, która według wielu krytyków produkuje najlepsze ziarna na świecie. Trzy główne regiony, w których uprawia się etiopskie ziarna kawy, to Harrar, Ghimbi i Sidamo.
Kawa z tego regionu znana jest z jasnego profilu wapiennego i czasami cech kwiatowych. Sidamo to najbardziej produktywny region kawowy w Etiopii.
Komentarze
Prześlij komentarz