Ogólnie przyjmuje się, że wino powinno być przechowywane w temperaturze - 14°C. Na prawdę jednak każdy gatunek wymaga innych warunków. Najniższej temperatury wymagają wina musujące: - 9°C.
Wino jest bardzo wrażliwe na temperaturę. Gdy w pomieszczeniu będzie zbyt ciepło lub zbyt chłodno, proces dojrzewania trunku zostanie zakłócony.
Jeszcze bardziej szkodliwe dla jakości wina są nagłe wahania temperatury. Minusowe temperatury również negatywnie wpływają na walory wina. Najbardziej optymalna temperatura przechowywania wina to 10–stopni, zapewnia dobrą i stałą jakość wina, a przy tym przed podaniem łatwo przygotować je do spożycia – odpowiednio ochłodzić lub poczekać, aż nieco się ogrzeje. Niżej składujemy wina białe, wyżej wina czerwone. Optymalna temperatura przechowywania wina.
Jeśli pozostanie ono na dłuższy czas w zbyt gorącym lub zbyt zimnym pokoju lub, co gorsza, będzie narażone na ciągle zmieniające warunki, to bardzo szybko stanie się niezdatne do picia. Odpowiednie warunki do przechowywania wina. Stawiając wino na stole warto wziąć pod uwagę fakt, że jego temperatura wzrośnie, i to w dość szybkim tempie, o około 1-3ºC.
C , czerwone wino podane w temperaturze 18ºC prawie natychmiast osiągnie 19ºC, a białe, schłodzone do 8ºC, po kilku chwilach ociepli się do 11ºC. Okres przechowywania wina nad osadem powinien być tym krótszy, im wino słabsze i temperatura wyższa. Wahania temperatury są największym wrogiem wina.
Winiarki Dunavox zapewniają precyzyjną temperaturę, poziom wilgotności, ochronę przed promieniami UV oraz drganiami, tworząc tym samym idealne warunki do przechowywania tego szlachetnego trunku. Najpierw przechowywanie wina. Oczywiście, w domowych warunkach od nikogo nie wymaga się trzymania win w piwniczce, bądź zakupu specjalnej lodówki do win, ale pamiętając o kilku podstawowych regułach, można uniknąć zepsucia wina.
Przechowywanie wina. Nie przechowuj wina w temperaturze wyższej niż 21ºC – otwarte wina najlepiej trzymać w lodówce. Jeśli nie zamierzasz kupować akcesoriów do przechowywania wina, warto pomyśleć o przelaniu go w jakąś mniejszą pojemność, tak żeby powierzchnia mająca styczność z tlenem była jak najmniejsza.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka jest idealna temperatura fermentacji wina ? Balon trzymam w piwnicy w której jak do tej pory utrzymuje się stała temperatura C - czy to aby nie za m. Nie bez znaczenia jest również temperatura przechowywania. Najlepsza temperatura przechowywania to około 12°C, jednak powszechnie uznaje się, że może ona oscylować pomiędzy a 14°C. Szczególnie niekorzystne dla wina są jej nagłe i duże wahania. Jednym z najgorszych miejsc, jakie możemy sobie wybrać na przechowywanie wina to… kuchnia, ze względu na duże wahania temperatury w tym pomieszczeniu.
Wina czerwone przechowuje się w wyższej temperaturze niż wina białe.
Temperatura ma wpływ głównie na dojrzewanie wina. Wino należy przechowywać z dala od źródła światła, zarówno słonecznego jak i sztucznego ! Im silniejsze parzenie, niższa temperatura. Wady: podczas obróbki cieplnej smak i aromat wina pogarsza.
Niezależnie od rodzaju i gatunku wina, dopasujesz warunki do jego przechowywania dzięki możliwości elektronicznej regulacji temperatury. Chłodziarka posiada niezależne strefy temperatur, więc jednocześnie możesz przechowywać wino białe, czerwone, słodkie, musujące… do koloru, do wyboru. Dzięki kilkunastoletniemu doświadczeniu na rynku i profesjonalnemu podjściu do tematu projektowania i wyposażania piwnic i pomieszczeń na wino, udało nam się pozyskać szeroką bazę zadowolonych Klientów z sektora hotelarskiego i gastronomicznego.
Komentarze
Prześlij komentarz